A PHOTO

Thanks Austim! We had a great night #austim #sponsor #aia #aiawa #awards #architectureawards #crown (at Crown Casino Grand Ballroom, Bridal Expo)

A PHOTO

Secreterrier disagrees…she prefers this carpet thanks #selectingfinishes #juo #design #interiordesign #office #fitout #carpet #carpettiles #secreterrier #westie (at JUO)

A PHOTO

Got our copy of the City of Perth’s ‘Heritage News’ only to find an article on our Trades Hall project inside 😊 #juo #design #interiordesign #tradeshall #heritage #perth #cityofperth #perthheritage #restoration #renovation #history #commercial #office #fitout #beaufortst #mainlinerestoration #lightingoptions #lighting #externallighting (at JUO)

A PHOTO

Got our copy of the City of Perth’s ‘Heritage News’ only to find an article on our Trades Hall project inside 😊 #juo #design #interiordesign #tradeshall #heritage #perth #cityofperth #perthheritage #restoration #renovation #history #commercial #office #fitout #beaufortst #mainlinerestoration #lightingoptions #lighting #externallighting (at JUO)

A VIDEO

kmc house

commercial office

+ 110 Stirling Highway, Nedlands
+ $1,150,000
+ 438m2
+ 2012-2014 
+ Full design service

.

Addressing our client’s space requirements for their expanding business, KMC House is a unique commercial development on busy Stirling Highway restoring the existing turn-of-the-century cottage on the site and adding a dislocated floating box to the rear which encloses a contemporary open plan office layout. The design balances the programmatic requirements of the brief, whilst minimising the cost and scale of construction in an architecturally considered solution.

The width of the proposed additions relates to the width of the existing cottage so that the two masses can sit in harmony on the site, whilst also offering a buildable and cost effective structural solution with the load of the first floor being transferred directly down through columns which align with the proposed car bay layout and allow access via a driveway on the east side.

The material selection for the floating box was based on colour, texture, buildability and cost effectiveness. The charcoal coloured cladding created a clear contrast to the existing whilst creating a rhythmic pattern across the facades of the box. Openings work with the cladding modules with perforated metal sunshading devices employed to the north and east openings which reduce glare and heat gain and match the playful teal features of KMC House.

A PHOTO

Received this beautiful Alessi bird whistle kettle from one of our loveliest clients…we just need a permanent kitchen to use it in now, haha #juo #design #client #gift #alessi #birdwhistle #kettle #spoilt #needakitchen (at JUO)

A PHOTO

We are very pleased to have received a Highly Commended award for Architecture Single Residence Australia at the Asia Pacific Property 2014 Awards for our Breust Residence project 🎉🏡 #juo #design #buildingdesign #interiordesign #architecture #award #residential #asiapacific #australianarchitecture #breustresidence

A VIDEO

veiled house
residential additions

+ Perth
+ $615,000
+ 205m2
+ 2013-present
+ Full design service

Veiled House is a contemporary extension to a 1913 cottage on an inner city block designed to convert the former worker’s cottage into a family home. The aesthetic strategy was for the additions to be in contrast to the existing cottage with clear separation between the new and old. A glass linkway flanked by landscaping separates the structures, with the old red face brickwork set off by the charcoal face brickwork of the new.

With the long axis of this site facing west, and the short axis facing north, the spaces were stacked behind the existing cottage across the short width of the site in order to face north exclusively. This led to a courtyard arrangement, with a single storey garage structure on the rear boundary so as not to obscure too much winter sunlight entering the interior spaces of the main house. The proportions of building mass not only supported a passive solar design response, but also complemented the scale of the existing cottage.

To help break down the mass of the two-storey addition, and to enhance privacy of the first floor bedrooms, a veil of fixed aluminium angles in purple tones accentuate the form of the first floor which has been skewed to take greater advantage of the northern aspect. This skewed angle also provides an overhang to the ground floor glazing, protecting the interior from the summer sun. The first floor windows utilise horizontal and vertical sunshading devices to protect the glass from the north and west in summer, whilst allowing sun penetration in winter. These openings have also been located to promote cross-ventilation. The staircase void was located on the west boundary to protect the two storey volume from excess heat gain during summer, and to act as a chimney allowed hot air to rise up and escape.

The garage structure on the northern boundary has large expanses of glass facing south – mimicking the openings to the open plan area on the other side of the courtyard – doubling as a vintage car display whilst creating a pleasant workspace within the garage. The garage structure houses a planted roof, designed to reduce stormwater run-off and glare to the first floor bedrooms, and to keep the garage interior well insulated whilst providing a pleasant landscape that can be seen from the first floor as well as from surrounding properties.

A PHOTO

Yeeha! Our first award for 2014 #juo #interiordesign #interiorfitout #shopfitoutoftheyear #cordingleys #surfshop #scarborough #surfandskate #award #australiansurfindustryawards #sbia (at Cordingley’s Surf City)

A PHOTO

Great party last night to celebrate Lighting Options’ fourth birthday #lighting #lightingoptions #matisse #scarborough #poolparty #birthday #LED #LEDlighting #palmtree (at Matisse Beach Club, Scarborough)

A PHOTO

Cordingley’s Surf City was selected as 1 of 3 finalists (and the only one from WA) for the Best Surf Store Fitout in the Surf Industry Awards 2014 #design #juo #interiordesign #retaildesign #interiorfitout #cordingleys #surf #surfshop #surfandskate #scarborough (at Cordingley’s Surf City)

A VIDEO

trades hall

corporate fitout

+ Unit 19, 74-82 Beaufort Street, Perth
+ $2,225,000
+ 787m2
+ 2013
+ Full design service

.

Trades Hall was officially opened in April 1912 and remained in the hands of its original owners until 1985 when it was sold to Delaney Gallery’s of Claremont. Added as a permanent entry to the Heritage Council of Western Australia’s “Register of Heritage Places” in 2004, this building is of considerable importance in the history of WA. Late in 2013 the building was re-acquired by its original owners who, with unrivalled passion, committed to the rejuvenation of the building as their head office.

Our brief was to accommodate our client’s modern day office environmental needs within this historic building whilst being respectful to the original fabric of the place. Prior to the construction of the new internal office environment, all traces of non-original partition walls, floor coverings and surface mounted electrical and communications ducting was removed before extensive restoration of the original Jarrah floors and main staircase commenced. New air-conditioning systems and electrical and data infrastructure was concealed within the existing ceiling and floor space to ensure a clean aesthetic was achieved.

The design aesthetic for the new interior is not juxtaposition, but a sympathetic, contemporary fusion that takes new construction methods and finishes them in such a way that they sit harmoniously with the heritage aspects of the place without competing with them. Prime examples of this are the new 4 metre high aluminium glazing frames used to form the new offices and meeting rooms that were coated with an aged bronze powdercoat, and the new carpet to the formal ground floor areas and main staircase which display a large decorative pattern that draws influence from a traditional carpet but with a more contemporary geometric pattern. This same pattern was replicated on the first floor glazing film to meet regulatory requirements, whilst on the ground floor a mixture of old and recent imagery of historical events in the client’s history was applied to the internal glazing.

During the restoration works three original fireplaces were re-discovered as well as the locations of the original walls that had been demolished. The fireplaces were retained in their discovered condition whilst Corain slabs were inlaid in the floor to trace the locations of the original, demolished walls and introducing reference to the elements of the buildings history that had been lost over the years.

Finally, to further celebrate and bring to attention this fantastic heritage building to the people of Perth, decorative lighting was installed to the prominent western façade. These lights wash the entire first floor level and pick out specific features including the arched ground floor windows, original decorative ceiling to the main entrance and the roof top plasterwork. To top off the project a flagpole was reinstated centrally on the façade illuminated by spotlights, offering an insight to the building’s occupants both day and night.

A VIDEO

retail fitout

+ Shop 4 Rendezvous Hotel, Scarborough
+ $285,000
+ 386m2
+ 2013
+ Full design service

.

Cordingley’s Surf City has been part of the West Australian surfing scene since 1962, and has a strong relationship to it’s home, Scarborough Beach. This fundamental history of the store formed the basis for the design of their new store - a design which not only satisfied the programmatic requirements, but drew from, and reinterpreted the retro roots of this surfing institution.

A roughly sealed concrete floor, and blacked-out ceiling void sandwich the volume - drawing the customer’s focus to the product within the store. Located in the centre of the store, flanked by the existing base building columns, is a Prahu (a traditional Indonesian fishing boat, which in recent history has been used to ferry surfers to and from outer reef breaks) which serves to divide the male and female clothing sections. Sweeping panels of slat wall clad the base building columns, symbolic of a breaking wave.

A special zone towards the rear of the store is an interpretation of the “Surf Boardroom” - a space framed by joinery with rows of standing surfboards which appear to continue into the distance due to the placement of a mirrors on the back wall, and framed above by a suspended ceiling grid with sporadically placed mirrored tiles (like a 1960’s disco ball!).

Cordingley’s also stocks a range of skateboards and skate accessories which required it’s own counter and identity within the store. A plywood form emerges out of the floor and curves to form a canopy symbolic of a skate ramp. This form houses a display of skateboards and frames the skateboard counter. Urban ground markings clearly delineate this space from the rest of the store and create a contrasting aesthetic.

Due to the irregular outline of the tenancy, the back of house areas were strategically placed to square off the tenancy. Changing rooms were positioned opposite this back of house area, with the point of sale counter between the two, being clearly visible to the entering customer whilst enabling clear surveillance by staff of the store. Painted wall murals behind the point of sale and along the entry wall commissioned by the owners draw on the history and essence of their brand.